
Alcohol i càncer (quant menys millor)
Escrit el: 23/01/2024
L'alcohol és la substància psicoactiva més consumida a Espanya segons l'Enquesta sobre alcohol i drogues a Espanya (EDADES 2022).
Segons l'Informe sobre la situació mundial de l'alcohol i la salut 2018 de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el consum per càpita d'alcohol a Espanya és de 10 litres d'alcohol pur per persona a l'any en més grans de 15 anys, prevalent el consum de cervesa (54%), seguit de les begudes espirituoses o licors (28%) i el vi (18%). (00)
Font imatge: https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/274603/9789241565639-eng.pdf?sequence=1
Font imatge: https://www.who.int/data/gho/data/indicators/indicator-details/GHO/alcohol-recorded-per-capita-(15-)-consumption-(in-litres-of-pure-alcohol)
A Espanya, el consum d'alcohol és el 2n factor de risc de pèrdua de salut en dones i 5é en homes (Anys de Vida Ajustats per Discapacitat-AVAD). En el període 2010-2017 s'ha estimat que a Espanya es van produir 15.489 morts a l'any atribuïbles a alcohol. (1)
El càncer és actualment la segona causa de mort a la Unió Europea (UE). On 7 dels 10 països amb més consum d’alcohol es troben a la UE, on aproximadament 240.000 persones van morir a causa de l'alcohol el 2019, i 3 de cada 10 d’aquestes morts van ser degudes al càncer. (2)
Que el consum d’alcohol està relacionat amb el càncer no és no, ja l'any 1988, l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC) va classificar les begudes alcohòliques com a substàncies cancerígenes, que poden provocar o promoure el desenvolupament del càncer en humans (3).
I no és només alguns tipus d’alcohol, qualsevol beguda alcohòlica (inclús el vi o la cervesa) pot causar càncer perquè l'etanol de les begudes i l'acetaldehid que es produeix a l'organisme són cancerígens.
Tot i que el càncer és una malaltia complexa, influenciada pel medi ambient i factors genètica, també es veu afectat pels hàbits de salut (consum de tabac, alcohol, inactivitat física i dietes poc saludables). (2)
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) acaba de publicar un document titulat “Alcohol i càncer a la Unió Europea: una crida a l'acció” (“Alcohol and cancer in the European Union – call to action”)(2), on conclouen el següent:
El consum d'alcohol s'ha relacionat amb 7 tipus de càncers: boca, gola (faringe), laringe, esòfag, fetge, mama, colon i recte. I probablement també augmenta el risc de càncer d'estómac i també pot afectar el risc d'altres càncers.
Font imatge: https://www.who.int/docs/librariesprovider2/default-document-library/factsheet_alcoholandcancer_final.pdf
Petites quantitats d'alcohol poden causar càncer, en particular en les dones. Beure petites quantitats d'alcohol augmenta el risc de càncer, i com més alcohol beu, més gran és el risc. La relació entre la quantitat d'alcohol que beu i l'augment del risc de càncer difereix segons el tipus de càncer. Més de la meitat de tots els càncers causats pel consum d'alcohol no es deuen al consum excessiu d'alcohol sinó al consum moderat i de risc. Gairebé 1/3 dels càncers de mama causats pel consum d'alcohol entre les dones es deuen a un consum moderat (4).
Font imatge: https://www.who.int/docs/librariesprovider2/default-document-library/factsheet_alcoholandcancer_final.pdf
Menys del 50% d'europeus sap que l'alcohol provoca càncer. Només entre el 10 i el 20% de les persones preguntades reconeix l’alcohol com a causant del càncer de mama femení, mentre que el 40% dels enquestats van relacionar correctament el càncer de fetge amb el consum d'alcohol (5) El 2020, es calcula que el consum d'alcohol va causar 111.300 nous casos de càncer a la UE (el 4,1% de tots els casos nous). Gairebé el 70% d'aquests casos van ser en homes, en part perquè beuen aproximadament tres vegades més alcohol que les dones. La majoria dels càncers causats per l'alcohol a la UE eren de colon (36.900 casos), de mama (24.200 casos) i de cavitat bucal (12.400 casos). El cost sanitari dels càncers que va ocasionar a Europa l'alcohol el 2018 va pujar a 4.580 milions d'euros. Els càncers relacionats amb l'alcohol es poden prevenir reduint el consum d'alcohol tant a nivell individual com de població. Les estratègies més efectives per reduir el consum d'alcohol són augmentar els impostos, reduir la disponibilitat i restringir o prohibir la publicitat. També és crucial millorar la consciència de l'associació entre l'alcohol i el càncer mitjançant: Afegir advertències de càncer a les etiquetes d'alcohol, semblants als productes del tabac, d'acord amb el Pla de lluita contra el càncer de la UE Implementació de polítiques que permetin als professionals sanitaris abordar el consum d'alcohol, identificar riscos i orientar el canvi de comportament.

Fonts:
(1)https://www.sanidad.gob.es/areas/promocionPrevencion/alcohol/estudiosEncuestas/home.htm>https://www.sanidad.gob.es/areas/promocionPrevencion/alcohol/estudiosEncuestas/home.htm https://pnsd.sanidad.gob.es/profesionales/publicaciones/catalogo/catalogoPNSD/publicaciones/pdf/2021_Monografia_Alcohol_consumos_y_consecuencias.pdf (2) World Health Organization Regional Office for Europe. (2023) Alcohol and cancer in the European Union: a call to action. World Health Organization Regional Office for Europe. https://www.who.int/docs/librariesprovider2/default-document-library/factsheet_alcoholandcancer_final.pdf (3)IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. Lyon: International Agency for Research on Cancer, 1987. (4)WHO & IARC, Alcohol and cancer in the WHO European Region: an appeal for better prevention, 2020. Note: The WHO Regional Office for Europe does not define risk levels in categories as such, for the specific definitions please see: WHO & IARC, Alcohol and cancer in the WHO European Region: an appeal for better prevention, 2020 (5)Daša Kokole, Carina Ferreira-Borges, Gauden Galea, Alexander Tran, Jürgen Rehm, Maria Neufeld, Public awareness of the alcohol-cancer link in the EU and UK: a scoping review, Euro