Entrar

Alimentació en la primera infància (0 als 3 anys)

Alguns dels objectius nutricionals a treballar:

  • Què és el Baby Led Weaning i quins avantatges i desavantatges té?

  • Quins aliments pot o no pot menjar

  • Alimentació de la mare lactant en cas d'al·lèrgia a la proteïna de llet de vaca (PLV).

  • Com cuinar els aliments per evitar possibles ennuegaments.

  • Què fer si el bebè s'ennuega?

  • Introducció de nous aliments.

  • Com passar dels purés als sòlids.

  • Alimentació adaptada: vegetariana, d'altres cultures, al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.

  • Desmentir mites i resoldre dubtes alimentaris.

Etapes d'alimentació en els primers anys de vida

Del naixement als 6 mesos

Durant els primers mesos de vida, el nadó s'alimentarà únicament de llet materna o artificial. Sempre que sigui possible, és preferible la llet materna per sobre de la llet artificial per la seva superioritat nutricional. 

Tan l'OMS,  la Unicef, l'Acadèmia Americana de Pediatria (AAP) i l'Associació Espanyola de Pediatria reafirmen la seva postura de recomanar la lactància materna exclusiva durant els primers 6 mesos de vida i continuar-la simultàniament amb la introducció d'una alimentació complementària i continuar fins que mare i/o infant ho vulguin.

La lactància (tan materna com artificial) hauria de ser:
    -	A demanda
    -	Durant els sis primers mesos de vida.
    -	Exclusiva

Durant aquests primers mesos, si la lactància és materna, la mare haurà de modificar la seva dieta. Tot evitant certs medicaments, infusions, alcohol, entre d'altres. En casos particulars el nadó pot presentar alguna reacció al·lèrgia i la mare haurà d'evitar consumir aquests aliments (com per exemple l'al·lèrgia a la proteïna de vaca). 

Si tens dubtes sobre quina alimentació hauria de seguir la mare lactant, SOL·LICITA LA TEVA VISITA!

Dels 6-12 mesos

Durant aquest període l’alimentació és COMPLEMENTÀRIA, la llet materna o artificial continua sent el seu aliment principal.
Durant aquests 6 mesos i d’una manera progressiva es van incorporant diferents aliments a l’alimentació del lactant. 

L’alimentació complementària és un procés d’educació alimentària, on el nadó es va familiaritzant, tot  manipulant, provant, mastegant i empassant altres aliments diferents a la llet.

Els ritmes dels infants són més lents que els dels adults, per tant, perquè es generi una bona relació entorn de l’àpat, la paciència i el temps que s’hi dediquen són imprescindibles.

L'alimentació complementària pot ser un repte per molts pares i la por a l'ofegament sol ser la principal consulta. Durant les sessions us ensenyarem  quins aliments són adequats i quins no, com tallar els aliments per tal d'evitar ennuegaments, cada quan s'han d'oferir, quins avantatges pot tenir el Baby Led Weaning (BLW) davant les farines i els purés, entre d'altres. 

Si tens dubtes en relació a l'alimentació complementària, SOL·LICITA LA TEVA VISITA!

De l’any als 3 anys

A partir de l’any l’infant ja menja pràcticament el mateix que la resta de la família amb algunes excepcions i adaptacions. Mica en mica va aprenent a usar els coberts i agafant habilitat alhora de menjar. 

És important respectar la gana individual de l’infant, sempre que no presenti cap condició que li impedeixi notar la gana i la sacietat. Els infants sans poden perfectament notar la gana i ingerir les calories que necessita el seu cos. Anul·lar la seva capacitat per distingir la gana i la sacietat, acaba en una sobreingesta, que a la llarga pot desembocar en obesitat, i aquesta suposa un risc per a la salut tant mental com a física. 

No creixeran més perquè mengin més, menjaran més quan estan creixent més. És important recordar això perquè potser hi haurà èpoques en que menjaran menys que mesos enrere i això és normal. Per exemple, mengen menys als 2 anys que a l’any ja que el creixement durant el segon any de vida és menor que en el primer any. 

I per tant, com que NO tots els infants mengen la mateixa quantitat d’aliment, i per tant, no és bo comparar-los entre ells. Cada infant té unes necessitats diferents que, a més, varien al llarg del temps

Si tens dubtes en relació en com oferir a una alimentació saludable i adequada en la primera infància, SOL·LICITA LA TEVA VISITA!