Diabetis
Objectius nutricionals
-
Hidrats de carboni, on es troben i tipus (d’absorció ràpida o lenta).
-
Quantificar la ració d’hidrats de carboni.
-
Etiquetatge nutricional (producte light, sense sucres afegits, amb sucres naturalment presents, ...)
-
Tipus d’edulcorants i utilitat.
-
Patrons dietètics en persones amb diabetis.
-
Avantatges i inconvenients d'una' dieta baixa en carbohidrats o cetogènica.
-
Ordre dels aliments o combinacions d'aliments en al control dels pics de glucosa.
-
Què són l'índex glucèmic, la càrrega glucèmica o els pics de glucosa.
-
Planificar i dissenyar menús saludables personalitzats.
-
Desmentir mites i falses creences alimentàries.
-
Resolució de dubtes.
Què és la diabetis?
La diabetis mellitus és un conjunt de trastorns metabòlics caracteritzada per la presència d'una quantitat elevada de glucosa a la sang a conseqüència d’un defecte en la producció d' insulina o el mal funcionament d'aquesta hormona (resistència a la insulina).
El pàncrees produeix insulina en resposta a un augment de la concentració de glucosa a la sang i permet el pas de la glucosa dins les cèl·lules. Si la glucosa no hi pot entrar, aquesta s’acumularà al torrent sanguini i les cèl·lules no la podran utilitzar com a font d'energia.
Aquest excés de glucosa en sang serà eliminada a través de l’orina cosa que provoca la necessitat d'orinar més sovint i en quantitats més grans i això farà que es tingui més set. Les cèl·lules al disposar de menys energia, observem un cansament extrem, visió borrosa i fins i tot pèrdua de consciència. El cos llavors mirarà d’obtenir l’energia a través dels greixos emmagatzemats, cosa que pot produir una pèrdua de pes abans del diagnòstic.
El tractament té per objectiu mantenir els nivells de glucosa a la sang dins d’un rang. Per fer-ho s’usa el tractament farmacològic, un control alimentari i un estil de vida actiu, fent exercici físic.
Per tant, l’alimentació és un pilar bàsic per al bon control de la diabetis. És important que una persona amb diabetis aprengui a comptabilitzar els hidrats de carboni i que conegui l'índex glucèmic dels aliments. Per poder fer front a les hipoglucèmies i les hiperglucèmies i procurar mantenir sota control els nivells de glucosa en sang.
En consulta s'establirà un pla nutricional adequat i adaptat en funció de les característiques de la persona i del tipus de diabetis que es tingui (no és el mateix una diabetis tipus 1, que una diabetis gestacional per exemple).
En les sessions també, hi haurà espai per resoldre dubte i trencar mites que són molt habituals en la diabetis.
Si vols que t’assessorem per portar la diabetis de forma controlada, SOL·LICITA LA TEVA VISITA!